fbpx

Deja: Zadnje leto v teku res uživam

Kako se Deja Jakopič (@malaposastmici) pripravlja na tek?

Čeprav je Julian Alps Trail Run 2021 že za nami, pa to nikakor ne pomeni, da lahko kar pozabimo na tekaške priprave in ustrezno prehrano. Tokrat smo nekaj besed o teku in predvsem prehrani na daljših treningih in tekmah rekli z našo ambasadorko Dejo Jakopič (@malaposastmici). Med drugim nam je zaupala svoje najljubše prigrizke, manjkali pa niso niti njeni najljubši (in tudi najbolj razgledni) kotički z Julian Alps Trail Run tras.

Kakšna je tvoja tekaška zgodovina, koliko časa že tečeš?

Tek sem pričela tolerirati pred približno desetimi leti (smeh). Redno tečem kakšne tri ali štiri leta, na začetku letošnjega leta pa sem začela izvajati tudi strukturirane tekaške treninge.

Na kateri tekaški dosežek do zdaj si najbolj ponosna?

Najbolj ponosna sem na to, da zadnje leto v teku dejansko uživam in da rada tečem.

Tek mi, poleg drugih športov, s katerimi se ukvarjam, predstavlja čas za sprostitev in za čas za razmišljanje. Kar pa se tiče rezultatov, sem letos na Soča outdoor festival-u na 15 km razdalji dosegla skupno 5. mesto med ženskami in 1. mesto v kategoriji, svoj rezultat na progi pa sem izboljšala za 15 minut, kar se mi zdi dobra potrditev napredka.

Kolikokrat tedensko treniraš, kako so strukturirani tvoji treningi?

V povprečju tečem od trikrat do petkrat na teden, odvisno od časa in počutja, potrudim pa se, da tečem vsaj trikrat. Za moje treninge in njihovo strukturo skrbi Uroš Kožar iz Kin Vitala. Med tednom imam vsaj en trening intervalov, en fartlek in en trail tek. Za vikend pa grem rada hodit v hribe ali pa opravim kakšen daljši trail tek.

Kaj vključujejo tvoje priprave na daljši tekaški trening?

Posebnih priprav nimam, izberem si traso, pripravim ustrezno opremo in grem (smeh).

Kaj pa prehrana? Kako dolg mora biti tek, da s seboj spakiraš tudi prigrizke?

Odvisno, koliko višinskih metrov vključuje (smeh). Za bolj ravninske teke (nekje do razdalje 15 km) s seboj ne vzamem nobenih prigrizkov, če pa planiram kakšno daljšo razdaljo z več višinskimi metri, pa s seboj obvezno vzamem kakšno energijsko tablico (običajno je to B!TE ME Salty brunch ali pa Lemon crush) ali pa energijski gel in dovolj tekočine.

Kakšni prigrizki te navadno spremljajo na teku, kaj ti je pri tem pomembno?

Kot sem že omenila, so to običajno energijski geli in energijske tablice. Pomembni so mi zlasti sestava, priročno pakiranje in pa seveda dober okus.

Kaj pa priprava na tekmo in prehrana na tekmi? 

Pred tekmo kakšnih posebnih priprav nimam, nekaj dni prej pojem dovolj ogljikovih hidratov in beljakovin ter omejim vnos maščob. Med daljšimi tekmami pa je čisto odvisno od takratnega počutja, skoraj vedno pojem kakšen energijski gel, energijske tablice, banano itd.

So te BiteMe izdelki spremljali tudi na letošnji izvedbi Julian Alps Trail Run? Katere izdelke si izbrala?

Ja, so me spremljali. V nahrbtniku sem imela dve Salty brunch tablici, ki pa ju nisem pojedla, ker so bile lepo postrežene Bite Me tablice na voljo na vseh okrepčevalnicah (smeh).

Kateri je tvoj najljubši kotiček iz tras Julian Alps Trail Run?

Letos je bil to definitivno »domači« teren od Golice do Dovške Rožce, sicer pa je dih jemajoč tudi razgled s Srednjega Vrha proti Martuljški skupini.

Kakšni so tvoji tekaški cilji za prihajajočo jesen in zimo?

Čez tri tedne se bom udeležila še ene tekme, in sicer 30 km preizkušnje na Ultra Trail Vipava Valley. Kar se tiče preostanka letošnjega leta, pa si želim ohranjati zdravje, dobro telesno pripravljenost in motivacijo ter se izogniti kakršnimkoli poškodbam. Dobro bi bilo tudi, če bi končno izgubila kakšen kilogram (smeh).

Deli novico:

Share on facebook

Priporočamo

Dobro veste, da morate za želene tekaške rezultate trdno in premišljeno trenirati. Na rezultat pa poleg kakovostnega treninga vpliva kar nekaj dejavnikov – od genetike, forme in vse do vašega počutja. Zelo pomemben dejavnik, ki mu športniki prepogosto namenimo premalo pozornosti, je prehrana.
Če še vedno niste popolnoma odločeni, ali je okolica Julijskih Alp prava lokacija za trail tek, potem vam prilagamo nekaj okoliških lepot.

Priporočamo

Dobro veste, da morate za želene tekaške rezultate trdno in premišljeno trenirati. Na rezultat pa poleg kakovostnega treninga vpliva kar nekaj dejavnikov – od genetike, forme in vse do vašega počutja. Zelo pomemben dejavnik, ki mu športniki prepogosto namenimo premalo pozornosti, je prehrana.
Če še vedno niste popolnoma odločeni, ali je okolica Julijskih Alp prava lokacija za trail tek, potem vam prilagamo nekaj okoliških lepot.
0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop

  Prejmite brezplačni tekaški vodnik: na stezicah Julijskih Alp

  Zanimive tekaške poti, razgledni vrhovi in druge informacije o Julijskih Alpah. Prijavi se na spletne novice in prejmi darilo – TEKAŠKI VODNIK PO JULIJSKIH ALPAH!

  S prijavo na spletne novice se strinjam z vključitvijo na JAT/KOF/AATC spletne novice in se hkrati strinjam s politiko zasebnosti spletne strani.