fbpx

Odkrijte lepote Julijskih Alp!

Če še vedno niste popolnoma odločeni, ali je okolica Julijskih Alp prava lokacija za trail tek, potem vam prilagamo nekaj okoliških lepot.

Kranjska Gora

Gorsko turistično središče, ki je pozimi znano po smučarskem središču, kjer se odvija tudi tekma v svetovnem smučarskem pokalu (Vitranc) ter smučarskih poletih na največji skakalnici na svetu v Planici. Poleti Kranjsko Goro preplavijo pohodniki, kolesarji in ostali navdušenci nad aktivnostmi v naravi. Na zadnji vikend septembra bomo pa Kranjsko Goro zavzeli trail tekači, saj bo tukaj cilj vseh naših razdalj dogodka Julian Alps Trail Run.

Julijske Alpe in Triglavski narodni park

Slovenski del Alp je prav na njihovem obrobju, zato je marsikateremu tujcu ta čudoviti del visokogorja za zdaj še popolnoma neznan. Vrhovi se dvigajo visoko v nebo vse tja do 2864 metrov, kolikor meri naš očak Triglav. Na območju Julijski Alp se razprostira tudi edini narodni park v Sloveniji, ki je dobil ime po najvišjem vrhu Triglavu. Gre za zavarovano območje, namenjeno ohranjanju in zaščiti živalskih in rastlinskih vrst, ravno zato, se bomo tekači podili po stezicah na obrobju Triglavskega narodnega parka in vseskozi občudovali razglede na najvišje vrhove Julijskih Alp, ki nas ne bodo pustili ravnodušnih.

Le kdo bi se branil takšnih razgledov, kajne?

Na stičišču treh držav – Slovenije, Avstrije in Italije

Nedaleč stran od Kranjske Gore je Tromeja. Vrh, kjer se stikajo Slovenija, Avstrija in Italija. Ob tem verjetno ni treba posebej poudarjati, da je zato lokacija še toliko bolj privlačna, saj je zelo dostopna tudi za mnoge tekače iz teh okoliških držav.

Zelenci

Izvir Save Dolinke je znan po svoji čudoviti zeleni barvi. Zelo fotogenična točka je iz Kranjske Gore dostopna peš, saj je oddaljena le kakšnih 30 minut hoje.

In tja nikar ne hodite brez fotoaparata. 

Jezero Jasna

Le dobrih 15 minut hoje iz Kranjske Gore je oddaljen še en biser – jezero Jasna. Bistra voda v njem v jutranjih urah izriše čudovite obrise gora, ki se dvigajo v ozadju.

Za tiste bolj pogumne, ki si zaželijo hladne osvežitve, pa je lahko priložnost za zaključek kopalne sezone na prostem.

Blejsko in Bohinjsko jezero

Le kdo ne pozna fotografij Blejskega jezera s tem edinstvenim otokom na sredini jezera? To alpsko jezero je v zadnjih letih postalo simbol slovenske lepote. Pogled na naš edini otok s cerkvico, na starodavni grad na pečini in okoliške vrhove vam bo ostal v spominu še dolgo.

Le nekaj kilometrov naprej se razprostira Bohinjsko jezero, ki je za ljubitelje vodnih aktivnosti pravi raj. V toplejših mesecih lahko v njemu zaplavate, se vozite s kajaki in kanuji ter lovite ribe.

Slapovi

Ja, tudi slapov ne manjka v okolici Julijskih Alp. V okolici Kranjske Gore lahko obiščete slap Peričnik ali pa Martuljše slapove.

Nedaleč od Bohinjskega jezera se nahaja 78 m visok dvojni slap Savica, izvir naše največje reke Save, ki je bil že davno v preteklosti opevan v slovenski poeziji.

Soteska Vintgar

To je 1600 m dolga in 150 m visoka soteska, ki jo je izoblikovala gorska reka Radovna, ki je od Bleda oddaljena samo 4 km. Tolmuni, brzice, skoki – obiskovalec se lahko samo čudi, koliko lepote na enem mestu.

Dolina Soče

Odmaknjena, čudovita, nepozabna dolina, kjer domuje naša najlepša reka Soča. Raj za vse ljubitelje narave, adrenalinskih aktivnosti, pohodništa, trail teka in tudi zgodovine, saj se tukaj nahaja pretresljiva dediščina iz 1. svetovne vojne.

Deli novico:

Share on facebook

Priporočamo

Če še vedno niste popolnoma odločeni, ali je okolica Julijskih Alp prava lokacija za trail tek, potem vam prilagamo nekaj okoliških lepot.

Priporočamo

Če še vedno niste popolnoma odločeni, ali je okolica Julijskih Alp prava lokacija za trail tek, potem vam prilagamo nekaj okoliških lepot.
Kranjska Gora z okolico ponuja vse tisto, kar trail tek predstavlja – gorske poti, kjer se prepletajo lažji in boljši tereni, vmes pa nas preseneti tudi kakšen bolj tehničen predel. Med gorami se vijejo mnoge alpske doline, ki jih boste prav tako lahko okusili na Julian Alps Trail Run. Za drugo izdajo dogodka smo pripravili bolj pester nabor tras, saj želimo, da vam tek predstavlja še večji izziv in posledično tudi večje veselje ob prečkanju ciljne črte. Za izkušene pripravljamo trase, ki vas ne bo pustila ravnodušne. Včasih boste brez sape ostali zaradi težkega terena, spet drugič zaradi čudovitih razgledov. Vse tiste, ki se s trail tekom šele spoznavate, pa čakajo manj zahtevni tereni, ki vseeno vsebujejo tiso, kar mnoge tekače iz ceste pelje v trail tek.
Kot se širi dogodek Julian Alps Trail Run, se bo širil tudi spremljevalni program v sklopu zadnjega septembrskega konca tedna. Za vas bomo razširili ponudbo na sejmu, kjer boste lahko spoznali najrazličnejše prireditve in opremo, ki vam bo olajšala stezičenje. Poleg tega bomo tudi letos poskrbeli za zanimiva predavanja, ki vam bodo s koristnimi nasveti pomagala pri umirjanju pred tekmo, manjkala pa ne bo niti dobra hrana in seveda pester glasbeni program.