fbpx

JAT izleti

JAT izleti

Destinacije, na katerih poteka Julian Alps Trail Run, ponujajo ogromno lepih doživetij, ki so dostopna tudi izven datuma dogodka. Zato smo za vas pripravili nekaj idej za enodnevne izlete. Od krajših izletov, ki so primerni za družine in vaše najmlajše člane, do tekaških izletov, ki lahko tudi odličnim tekačem predstavljajo pravi izziv. Vsak izlet je opremljen tudi z gpx datoteko, tako da se gotovo ne boste izgubili.

Legenda:

Razdalja. Koliko kilometrov vas čaka na celotni trasi.

Vzpon. Koliko vzpona v metrih vas čaka na celotni trasi.

Težavnost. Pri kategoriji težavnost se upošteva predvsem razdalja, posebnosti glede terena pa so opredeljene v besedilu.

1. Kobarid – Drežnica – planina Kuhinja – Kobarid

Začetek v Kobaridu, kjer je postavljen tudi štart naše najdaljše, 170-kilometrske trase, ki obkroži celotne Julijske Alpe. Najprej se rahlo vzpnete mimo italijanske kostnice. Kostnica je spomenik padlim italijanskim vojakom v prvi svetovni vojni. Nato se spustite do Soče, ki jo prečkate, tam pa se počasi začenja vzpon. Najprej mimo Drežnice, kjer v ozadju lepo vidite Krn. Pot proti planini Kuhinja, ki je vaša najvišja točka, poteka po Alpe Adria Trailu, ki je hkrati tudi trasa Ultra Trail Julian Alps. Nezahtevna pot se počasi in na trenutke malce bolj strmo vzpenja. Na planini Kuhinja si lahko privoščite okrepčilo in se po krožni poti mimo vasi Krn, Vrsno, Smast in Ladra vrnete nazaj na izhodišče. Tik pred koncem Sočo prečkate čez veličasten Napoleonov most.

2. Tolmin – planina Razor – Tolmin

Začetek v Tolminu, ki vas skozi naselje Žabče takoj popelje v strm klanec. Večino vzpona naredite v prvih petih kilometrih, zato začnite počasi. Pozneje se teren položi in blago vzpenja do planine Razor, kjer lahko potešite žejo in lakoto. Ne pozabite tudi na prekrasne razglede proti Bohinjskim goram, ki je tudi najdaljši neprekinjeni greben v Sloveniji. Spust poteka na drugo stran proti Tolminskim Ravnam, kjer se spustite v dolino. Če vam ostane še dovolj energije, si lahko na koncu privoščite še ogled Tolminskih korit.

3. Krožna po Soriški planini

Soriška planina je odlična lokacija za družinski izlet. Ima vse, kar ponujajo tudi visoke gore. Razgled, lepe poti in vrhove, hkrati pa enostaven dostop iz Bohinjske Bistrice ali Selške doline. Pot bodo zmogli tudi najmlajši in manj izkušeni pohodniki, ki pa ne bodo prikrajšani za pravo gorsko idilo. Pot vas pelje mimo vojaških objektov in utrdb na Rapalski meji. Povzpnete pa se tudi na vrhova Možic in Lajnar. Soriška planina ponuja tudi bogato kulinarično doživetje.

4. Radovljica – Talež

Začetek v Radovljici, kjer se začne tudi 100-kilometrska trasa Julian Alps Trail Run. Na začetku se iz mesta po učni poti spustite do prekrasne Fuksove brvi, s pomočjo katere prečkate reko Savo in se ob njej začnete vzpenjati proti Taležu. Vzpon je kratek in nezahteven, na vrhu pa vas čaka lep razgled proti Blejskemu jezeru, gorenjski in Karavankam, z najvišjim Stolom na čelu. Spust je speljan proti Ribnskemu mostu. Sledite toku reke Save in pripeljala vas bo nazaj na izhodišče v Radovljici.

Foto: Jošt Gantar (arhiv Turizem Radovljica)

5. Završnica – Stol

Stol je kralj Karavank in z 2236 metri njihov najvišji vrh. Prečkajo ga vse 3 najdaljše trase Julian Alps Trail Run. 60-kilometrska svojo pot začne tik pod njim, v Žirovnici, zibelki slovenske kulture. Krožna trasa na Stol se začne v Završnici, ob jezeru, in se po dolini Završnice vzpenja vse do Tinčkove koče. Tam zavijemo levo in se pri Zabreški planini usmerimo proti Stolu. Tik pod vrhom lahko izkoristite Prešernovo kočo in si tako povrnete moči za spust. Trasa se po drugi poti spušča proti Žirovniški planini in Valvazorjevem domu in nazaj do jezera. Pot je zahtevna – tako tehnično kot tudi kondicijsko.

6. Kranjska Gora – Srednji Vrh (Speed Trail)

Kranjska Gora je osrednje prizorišče Julian Alps Trail Run, kjer poteka štart treh tras in cilj vseh šestih. 17-kilometrski krog boste pretežno opravili po naši 15-kilometrski trasi. Začetek pri športni dvorani Vitranc in nadaljevanje ob reki Pišnici do Jasne, kjer se vam odpre prelep razgled na Prisojnik in Razor. Mimo naselja in v smeri Gozda Martuljka prečkate malce zahtevnejši Tofov graben, a je pot lepo utrjena in nenevarna. V Gozdu Martuljku se usmerite proti Srednjemu Vrhu, kamor vas pripelje ali cesta ali gozdna pot, namenjena spuščanju z bližnjih ferat Hvadnik in Jerman. Na Srednjem Vrhu se vam odpre eden lepših razgledov na Martuljkovo skupino s Špikom (2472m) na čelu. Sledi le še spust po Alpe Adria Trail poti do Kranjske Gore.

Deli novico:

Share on facebook

Priporočamo

Dobro veste, da morate za želene tekaške rezultate trdno in premišljeno trenirati. Na rezultat pa poleg kakovostnega treninga vpliva kar nekaj dejavnikov – od genetike, forme in vse do vašega počutja. Zelo pomemben dejavnik, ki mu športniki prepogosto namenimo premalo pozornosti, je prehrana.
Če še vedno niste popolnoma odločeni, ali je okolica Julijskih Alp prava lokacija za trail tek, potem vam prilagamo nekaj okoliških lepot.

Priporočamo

Dobro veste, da morate za želene tekaške rezultate trdno in premišljeno trenirati. Na rezultat pa poleg kakovostnega treninga vpliva kar nekaj dejavnikov – od genetike, forme in vse do vašega počutja. Zelo pomemben dejavnik, ki mu športniki prepogosto namenimo premalo pozornosti, je prehrana.
Če še vedno niste popolnoma odločeni, ali je okolica Julijskih Alp prava lokacija za trail tek, potem vam prilagamo nekaj okoliških lepot.
Še malo in znova se bodo odprle prijave za Julian Alps Trail Run by UTMB, ki velja za največji slovenski trail dogodek, ki je v letu 2022 zabeležil kar 2200 prijav iz več kot 50 držav sveta.
Slovenija, majhna zelena dežela, ki jo odlikujejo mnoge naravne znamenitosti. V jugozahodnem delu ima dostop do Jadranskega morja, na jugu najdete skrivnostni gozd z ostanki pragozdov, v severnem in severozahodnem predelu pa jo pokrivajo Alpe, ki se dvigajo do skoraj 3000m višine. In prav v tem naravnem biseru, ki ga varuje tudi Triglavski narodni park, potekajo veličastne trase dogodka Julian Alps Trail Run by UTMB.
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop