fbpx

Kam vas bodo vodile stezice dogodka Julian Alps Trail Run?

Kam vas bodo vodile stezice dogodka Julian Alps Trail Run?

Slovenija, majhna zelena dežela, ki jo odlikujejo mnoge naravne znamenitosti. V jugozahodnem delu ima dostop do Jadranskega morja, na jugu najdete skrivnostni gozd z ostanki pragozdov, v severnem in severozahodnem predelu pa jo pokrivajo Alpe, ki se dvigajo do skoraj 3000m višine. In prav v tem naravnem biseru, ki ga varuje tudi Triglavski narodni park, potekajo veličastne trase dogodka Julian Alps Trail Run by UTMB.

Julijske Alpe in Triglavski narodni park so zatočišče tudi mnogim divjim živalim. Med najbolj ikonične zagotovo sodijo kozorogi, ki so kot simbol tega predela pristali tudi v našem logotipu.

Nas vedno znova očarajo. Ne verjamete? Pridite in se prepričajte sami, za uvod pa le nadaljujte z branjem 😉

Okoli Julijskih Alp in okoli slovenske najvišje gore – Triglava …

Najdaljša trasa, ki je tudi nosilna trasa zgodbe dogodka, obkroža Julijske Alpe in najvišjo slovensko goro Triglav (2864 m). Tako vas v 170 km popelje iz doline Soče preko razglednih vrhov nad Bohinjskim jezerom popelje do jezera Bled. Vmes vas bo na grebenskih predelih na levi strani ves čas spremljal Triglav.

V drugem delu pa vas čaka najprej vzpon do koče na Stolu (2174 m) ter nato prekrasen greben Karavank, ki velja za verjetno najlepši tekaški predel v Sloveniji. Gre za preko 20 km dolg grebenski predel, ki ponuja neverjetne razglede na Avstrijo in najvišje vrhove Julijskih Alp ter Triglavski narodni park.

Kaj lahko pričakujem na trasah?

Smaragdna reka Soča 

Štart najdaljše trase se nahaja v prekrasni alpski dolini – Dolina Soče, ki je poznana predvsem po smaragdni reki Soči. Ta s svojo magično barvo velja za eno najlepših evropskih rek. Kmalu po štartu v Kobaridu, vas bo traja popeljala po vršace Julijskih Alp. V območje, kjer biva legendarno mistično bitje Zlatorog varuje svoj zaklad. Morda pa se prav vam nasmehne sreča in se vam za trenutek prikaže na skrivnostnih stezicah 😉

Triglavski narodni park – Tolminska korita 

Trase vam bodo ponudile prekrasne razglede na Julijske Alpe in osrčje Triglavskega narodnega parka. Deli parka pa se vam bodo odkrili tudi med samim tekom – tako boste lahko izkusili prekrasna Tolminska korita, ki veljajo za enega od biserov Triglavskega narodnega parka in predstavljajo najnižjo točko parka. Vsekakor je to predel, kjer je vredno hiteti počasi.

Skrivnostne divje stezice Baške grape 

Najbolj skrivnosti del trase vas čaka med Tolminom in Soriško planino. Stezice, ki jih ne poznajo niti domačini in kraji, ki še vedno ohranjajo svojo pristnost in domačnost. Prekrasni razgledi in poti, ki jih smo iskali skupaj z največjimi poznavalci teh terenov. Predel, ki poteka pod Tolminsko – Bohinjskimi gorami, kjer se pogosto potika tudi skrivnosti Zlatorog.

Od Soriške do Ratitovca – Razgled na Triglav in Julijske Alpe 

Po tem ko boste zapustili Baško grapo in se povzpeli proti Soriški planini, vas bo tam pričakal izjemen razgled na našo najvišjo goro – Triglav, 2864 m. V naslednjih 10 km boste kar nekaj časa preživeli na razglednem grebenu vse do Ratitovca. Ves čas vas bo na vaši levi spremljal Triglav in ostali vršaci Julijskih Alp. Če pa se boste uzrli malce bolj v dolino pa boste spodaj opazili tudi Bohinjsko jezero, ki velja za pravi naravni biser Julijskih Alp.

V divjini in skrivnostnih gozdovih Jelovice

Skrivnostni in divji gozdovi Jelovice vas bodo spremljali dobrih 10 km. Mogočna planota Jelovice zagotovo velja za enega od manj raziskanih področij v Sloveniji. Visoka drevesa in prava divjina. Morda z malce sreče srečati tudi kakšnega jelena, košuto ali pa risa, ki so jih tu ponovno naselili pred kratkim.

Svetovno znano Blejsko jezero

Če bi morali izbrati najbolj ikonično in turistom poznano točko v Sloveniji, potem bi bil to zagotovo Blejsko jezero. Pravljična lokacija z otočkom sredi jezera, na katerem najdete tudi cerkvico, je zagotovo največkrat fotografirana točka v Sloveniji. In kar je najboljše se ta nahaja v Julijskih Alpah, tako da ga seveda nismo mogli izpustiti iz naših tras.

Vzpon na Stol – »zid«

Najbolj markanten del trase, ki ga zagotovo ne boste pozabili. Čaka vas 1600m dolg vzpon na najvišjo točko trase – na goro Stol oziroma do Prešernove koče na Stolu (2174 m). Mnogi boste med vzpenjanjem dočakali sončni vzhod in verjamemo, da vam bo kulisa z jutranjim soncem obžarjenimi Julijskimi Alpami še dolgo ostala v spominu. Vzpon ni lahek, ampak se z lepimi razgledi vse poplača 😊

Na grebenu

Če bi morali izbrati najlepši del trase, potem bi bil zagotovo ta predel. Dobrih 20 km čistega užitka. Karavanški greben velja za verjetno najlepši trail tekaški predel v Sloveniji. Čudovite tekaške stezice in razgledi, ki se ti za vedno vtisnejo v spomin. Na levi strani prekrasni vršaci Julijskih Alp z Triglavom na čelu ter na desni strani Avstrija s svojimi preko 3000m visokimi gorami v daljavi. V tem predelu ves čas tečete po državni meji med Sloveniji in Avstrijo, tako da le korak v desno in že ste v Avstriji 😉

Prestol – Kranjska Gora

Pred prihodom v idilično alpsko Kranjsko Goro vas čaka še nekaj teka po dolini. Nato pa tik pred ciljem še kratek vzpon na Srednji vrh, ki ponudi prekrasen razgled na Špik in celotno Špikovo skupino. Če ne boste preveč utrujeni, je tukaj zagotovo vredno »stisniti« še kakšno fotografijo za spomin. Po spustu pa vas bo kmalu pričakal tako želeni prestol – Kranjska Gora. Tukaj se bodo izpolnile vaše sanje. V tem čustvenem vrtiljaku se bodo prepletala vsa mogoča čustva. Vi samo uživajte v teh trenutkih, mi pa bomo poskrbeli, da vas bomo sprejeli z bučnim aplavzom in čestitkami 😉

Deli novico:

Share on facebook

Priporočamo

Dobro veste, da morate za želene tekaške rezultate trdno in premišljeno trenirati. Na rezultat pa poleg kakovostnega treninga vpliva kar nekaj dejavnikov – od genetike, forme in vse do vašega počutja. Zelo pomemben dejavnik, ki mu športniki prepogosto namenimo premalo pozornosti, je prehrana.
Če še vedno niste popolnoma odločeni, ali je okolica Julijskih Alp prava lokacija za trail tek, potem vam prilagamo nekaj okoliških lepot.

Priporočamo

Dobro veste, da morate za želene tekaške rezultate trdno in premišljeno trenirati. Na rezultat pa poleg kakovostnega treninga vpliva kar nekaj dejavnikov – od genetike, forme in vse do vašega počutja. Zelo pomemben dejavnik, ki mu športniki prepogosto namenimo premalo pozornosti, je prehrana.
Če še vedno niste popolnoma odločeni, ali je okolica Julijskih Alp prava lokacija za trail tek, potem vam prilagamo nekaj okoliških lepot.
0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop

  Prejmite brezplačni tekaški vodnik: na stezicah Julijskih Alp

  Zanimive tekaške poti, razgledni vrhovi in druge informacije o Julijskih Alpah. Prijavi se na spletne novice in prejmi darilo – TEKAŠKI VODNIK PO JULIJSKIH ALPAH!

  S prijavo na spletne novice se strinjam z vključitvijo na JAT/KOF/AATC spletne novice in se hkrati strinjam s politiko zasebnosti spletne strani.